Вода. Пием ли достатъчно?

Вода е жизнено важна за нас. Тя образува около 60% от нашата телесна маса и играе важна роля във всеки биологичен процес. Без нея не можем да оцелеем повече от няколко дни. Въпреки това, много хора не пият достатъчно вода. 

В тази статия ще разгледаме ползите от водата за функциите на организма, от колко се нуждаем и различните видове вода.

Каква е ролята на водата в тялото?

Водата често се пренебрегва като хранително вещество. Въпреки че тя не предоставя калории или хранителни вещества, както въглехидратите, протеините или мазнините, тя изпълнява много жизненоважни функции в тялото, като например:

 1. Поддържа оптималния обем и състав на кръвта и другите телесни течности.
 2. Регулира телесната температура чрез изпарение (потене).
 3. Доставя кислород и хранителни вещества до клетките.
 4. Разтваря минерали, витамини и други хранителни вещества за по-лесно усвояване.
 5. Участва в химичните реакции, свързани с обмяната на енергия и протеини.
 6. Подпомага храносмилането и предотвратява запек.
 7. Помага за отстраняването на отпадъчни продукти чрез урина, изпражнения и пот.
 8. Поддържа здравето и еластичността на кожата.
 9. Служи като амортизатор и смазка за ставите, гръбначния стълб и очите.

Колко вода трябва да пием?

Количество на дневно необходимата вода зависи от различни фактори, като например:

 • Пол – мъжете имат нужда от по-голямо количество вода.
 • Възраст – заедно с растежа, нуждите от вода се увеличават.
 • Климатичните условия – при по-високи температури или по-сух климат трябва да пием повече вода.
 • Физическата активност – при по-интензивни или продължителни упражнения трябва да попълваме загубените на течности чрез вода.
 • Здравословното състояние – при някои заболявания или състояния, като например диабет, повръщане, диария, кърмене или бременност, може да е необходимо да се увеличи приемът на вода.
 • Хранителния режим – при по-висок прием на сол, захар, алкохол или кофеин трябва да се компенсира с повече вода.

Няма точна формула за изчисляване на дневната потребност от вода. В България препоръката за адекватния прием на вода за възрастни е следната:

 • за мъже – около 2.5 литра (10 чаши) вода на ден
 • за жени – около 2 литра (8 чаши) вода на ден

Вашият лекар или диетолог може да ви помогне да определите количеството вода, което е подходящо за вас всеки ден.

До какво може да доведе дехидратацията?

Дехидратацията настъпва, когато съдържанието на вода в тялото е твърде ниско. Това се коригира лесно чрез увеличаване на приема на течности. 

Дехидратацията може да бъде опасна за здравето и да доведе до сериозни проблеми, като например:

 • намалена работоспособност и концентрация
 • повишен риск от инфекции и бъбречни камъни
 • нарушена терморегулация и топлинен удар
 • шок и загуба на съзнание

Ако дехидратацията не се коригира с прием на течности, накрая урината спира, бъбреците престават да функционират, и организмът не може да извежда токсични отпадъци. В екстремни случаи дехидратацията може да доведе до смърт.

Затова е важно да пием достатъчно вода всеки ден и да не чакаме да почувстваме жажда, тъй като това е показател за вече настъпила дехидратация. 

Всеки може да изпита дехидратация, но има някои хора, които могат да бъдат по-уязвими като:

 • хора на по-висока надморска височина, особено по време на полет
 • спортисти, особено тези в състезания за издръжливост, като маратони, триатлони и състезания по колоездене.
 • хора с хронични заболявания, като диабет, бъбречни заболявания, алкохолизъм и нарушения на надбъбречните жлези.
 • бебета и деца, най-често поради диария и повръщане.

Дехидратацията при възрасти хора е също често срещана, тъй като те естествено се чувстват по-малко жадни и бъбреците им може да не работят добре. Проблемите с паметта, приемането на някои лекарства като диуретици и лаксативи и невъзможността да за движение, за да се вземе питие, затрудняват поддържането на хидратация.

За по-възрастните хора недостатъчното пиене на вода в дългосрочен план може да доведе до сериозни проблеми като запек, влошаване на паметта, невъзможност да функционира добре, падане и инсулт.

Възможно ли е да се пие твърде много вода?

При някои хора пиенето на твърде много вода може да доведе до опасно състояние, наречено хипонатриемия, при което нивата на натрий в кръвта стават твърде разредени. 

Това понякога може да се случи на хора, които пият твърде много, докато извършват интензивна физическа активност, като например бягане на маратон. Бебетата също могат да приемат твърде много вода, ако адаптираното им мляко е твърде разредено.

Хората с хронично бъбречно заболяване, сърдечна недостатъчност или чернодробно заболяване, които не могат да изхвърлят водата от тялото толкова ефективно, трябва да се консултират с медицински специалист за това колко и каква вода да пият.

Как да знаем дали пием достатъчно вода?

Най-добрият начин да проверим дали пием достатъчно вода е да следим цвета и количеството на урината си. 

Ако урината е светло жълта и уринираме редовно (около 4-6 пъти на ден), това означава, че сме хидратирани. Ако урината е тъмно жълта или кафява и уринираме рядко (по-малко от 3 пъти на ден), това означава, че сме дехидратирани.

Някои храни, лекарства, витаминни хранителни добавки могат да променят цвета на урината.

вода - ниво на хидратация според цвета на урината


Други признаци за дехидратация са:

 • суха уста и гърло
 • слабост и умора
 • главоболие и замайване
 • намален апетит и тежест в стомаха
 • раздразнителност и нервност

Кога да пием вода – преди, по време на, след хранене?

Пиенето на вода 10-15 минути преди хранене може да помогне на чувството за пълнота, което може да подпомогне контрола на теглото. То също така може да предотврати прекомерното хранене, като намали чувството на глад. Някои изследвания предлагат, че пиенето на вода преди хранене може да подобри храносмилането и абсорбцията на хранителни вещества. 

Приемът на вода по време на хранене обикновено се счита за безопасно и полезно за храносмилането. Въпреки това, някои хора вярват, че може да разреди стомашната киселина и храносмилателните ензими, което прави по-трудно за тялото да смила храната. Това твърдение до голяма степен не е подкрепено от научни доказателства. Храносмилателна система е в състояние да приспособи своите секрети към консистенцията на храната.

Пиенето на вода след хранене може да помогне за почистването на небцето и да намали риска от дентални проблеми, причинени от останали хранителни частици в устата. 

Прекомерният прием на вода наведнъж, независимо от това кога е приета, може да доведе до чувството за тежест и подуване и не е препоръчително.

Каква е разликата между различните видове вода?

Различните видове вода се различават по произход, съдържание на минерали и начин на пречистване. Ето някои основни разлики:

Чешмяна вода 

Чешмяната вода се предоставя чрез обществени водоснабдителни системи като чешми, кранове или други водопроводни източници. Тя подлежи на обработка и филтрация, която има за цел да осигури безопасността ѝ за пиене и употреба. 

Процесите на обработка могат да включват премахване на замърсявания, дезинфекция с хлор или други химикали, както и добавяне на флуорид за подпомагане на здравето на зъбите. 

Качеството на чешмяната вода може да варира в зависимост от регионалните фактори и стандартите за водоснабдяване.

Минерална вода 

Минералната вода идва от природни подземни извори и се отличава с богато съдържание на минерали и микроелементи. Тя може да има разнообразен минерален състав в зависимост от геоложкия произход. 

Минералната вода може да предоставя значителни количества калций, магнезий, калий, както и други микроелементи като желязо, цинк, селен и йод. Трябва да отговаря на строги стандарти за качество и съдържание на минерали. 

Минералната вода може да има различни ползи за здравето, като подобряване на хидратацията, костната плътност или кръвното налягане. 

Изворна вода

Изворната вода произхожда от подземна формация, от която водата изтича естествено към повърхността на земята. Изворната вода се филтрира и пречиства естествено,тъй като преминава през природни филтриращи слоеве от почва и скали. 

Има по-ниска минерална концентрация от минералната вода. Може да има различен химичен състав и pH стойност, в зависимост от източника ѝ.

Трапезна вода

Трапезната вода e питейна вода, която е предназначена за консумация и се предлага в бутилки. Тя може да идва от различни източници, включително чешми, подземни водоносни слоеве и дори обработена чешмяна вода. 

Трапезната вода често преминава през допълнителни стъпки на филтрация и пречистване, което може да включва дестилиране, декарбонизация, дезинфекция и премахване на замърсявания. 

Трапезната вода обикновено има по-ниско съдържание на минерали и химикали от другите видове вода.

Структурирана вода 

Структурираната вода (H3O2), се отнася до вода със структура, за която се предполага, че е била променена и има различна молекулна конфигурация от обикновената вода (Н2О). 

Някои хора твърдят, че структурираната вода има ползи за здравето, като подобрява хидратацията, имунната система и клетъчната комуникация. Въпреки това, няма научни доказателства зад тях, нито има убедителни доказателства, че такова вещество като „структурирана вода“ изобщо съществува.

Заключение

Водата е ключов фактор за здравето, жизнеспособността и благополучието на нашия организъм. Тя играе важна роля в множество биологични процеси, включително поддържането на хидратацията, подобряването на физическите представяния, поддържането на когнитивната функция, поддържането на телесните функции и предоставянето на минерали. 

Различните видове вода имат различни предимства и недостатъци за здравето. Изборът на вид вода зависи от личните предпочитания, нужди и цели. Важно е да се консумира достатъчно количество вода всеки ден, за да се поддържа хидратацията и функционирането на организма.

Направете първи стъпки към по-добро здраве

Още от Блога