Преяждане по време на празниците: ето как да се справим

Празниците са време на радост, когато семейството и приятелите се събират, за да споделят вкусни ястия, моменти и традиции. За много хора обаче празниците могат да донесат и чувство на безпокойство, вина от преяждане и потенциално наддаване на тегло. Добрата новина е, че с правилен и балансиран подход можем да се насладим на празниците, без да правим компромиси със здравето и благополучието си. 

В тази статия ще разглеждаме различни стратегии как да се справим с преяждането и качването на килограми по време на празниците, докато все още се наслаждаваме на празничния дух.

Съзнателно хранене


Един от ключовете моменти за избягване на преяждането по време на празниците е да практикуваме съзнателно хранене. Това хранене включва пълно присъствие и осъзнаване на храната, която консумираме, и разпознаване на сигналите за глад и ситост на тялото ни. Ето как можете да го направите:

  • Започнете с малка чиния: Изберете по-малка чиния, за да контролирате размера на порциите. Това ще ви насърчи да приемате по-малки порции и ще намали изкушението да преядете. 
  • Насладете се на всяка хапка: Отделете време, за да оцените вкусовете, текстурите и ароматите на вашата храна. Дъвчете бавно и се насладете на изживяването от храненето. 
  • Слушайте тялото си: Обърнете внимание на сигналите на тялото си за глад и ситост. Спрете с яденето, когато усетите първите сигнали на ситост, а не докато вече „не можете повече“.
  • Минимизирайте разсейването: Оставете телефона си, изключете телевизора и се съсредоточете върху храната и хората около вас. Разсейването може да доведе до безсмислено хранене.

Планиране


Подготовката е ключова за избягване на преяждането. Преди да посетите празнични събирания или да организирате свои собствени, отделете малко време, за да планирате предварително. Ето как:

  • Яжте балансирано през деня: Ако очаквате тежка вечеря, можете да ядете по-леки и здравословни храни през останалата част от деня. Не пропускайте храненията по-рано през деня, за да „спестите“ калории за по-късно. Храненето с питателна храна, богата на белтъчини и фибри, преди празничното събиране, може да ви помогне да ограничите апетита си и да намалите изкушението от това да преядете. 
  • Донесете здравословно ястие: Ако присъствате на празнично събиране, донесете здравословен вариант на любимо ястие, което да споделите с близките си, на който можете да се насладите без чувство за вина.
  • Останете хидратирани: Пиенето на вода през целия ден може да ви помогне да се почувствате сити и да намалите вероятността от преяждане. Понякога можем да объркаме сигналите за жажда с глад.

Селектиране


Празнината трапеза е изпълнена с разнообразие от лакомства и ястия. Преди да седнем на нея, е добре да имаме план за това кои ястия искаме да опитаме и да се придържаме към него. Ето как да направете обмислен избор:

  • Дайте приоритет на любимите си ястия: Вместо да опитвате по малко от всичко, съсредоточете се върху храните, които обичате най-много. По този начин можете да се насладите на вкусовете, за които наистина жадувате, без да се „претоварвате“ с калории.
  • Изберете по-здравословни варианти: Търсете ястия с по-малко калории и по-високо съдържание на хранителни вещества. Изберете постни протеини, зеленчуци и пълнозърнести храни, когато има такива.
  • Внимавайте с консумацията на алкохол: Алкохолните напитки могат да бъдат високо калорични и да намалят вашите задръжки, което улеснява преяждането. Ако консумирате алкохол, да бъде в умерени количества и редувайте с вода.
Може да се спре спреяждане чрез избор на хранително плътни храни пред "празни калории" от дълбоко пържени храни и сосове.

Физическа активност


Физическата активност по време на празниците не трябва да бъде забравяна. Включването на движение в ежедневието, дори и само с приятни разходки, може да има значително положително въздействие. Упражненията не само изгарят калории, но също така повишават настроението и намаляват стреса – два важни фактора за справяне с преяждането по време на празниците.

Дори ако не сте голям почитател на физическите упражнения, може да си организирате активни семейни игри или споделени разходки с близките си. По този начин не само ще поддържате активността си, но и ще създадете незабравими спомени с тези, които обичате.

Достатъчно сън


Недоспиването е често срещано явление по време на празниците, но може да доведе до евентуално наддаване на тегло. Това е така, защото тези, които не спят достатъчно, обикновено са по-гладни, консумират повече калории и спортуват по-малко.

Освен това недостатъчният сън е свързан с по-бавен метаболизъм. Това може да е причинено от промени в циркадния ритъм – биологичният часовник, който регулира множество от телесните ни функции. 

Оставете си място за грешка


И накрая, важно е да си дадем разрешение да не бъдем перфектни. Празниците са специално време и е естествено понякога да се отклоним от стриктните си хранителни навици. 

Важното е да не се обвиняваме и да се върнем към здравословните навици след края на празниците. Нека този период бъде изпълнен с радост, а не с вина и притеснения за килограмите.

Направете първи стъпки към по-добро здраве

Още от Блога