Калории: Единица за енергия и връзка със здравето

Когато става въпрос за хранене и поддържане на здравословен начин на живот, думата „калории“ често се споменава. 

В тази статия ще разгледаме какво всъщност са калориите и защо те играят толкова важна роля в нашето ежедневие и здраве.

Какво са калориите?

Калориите са единица за измерване на енергия. В контекста на храненето, калориите показват количеството енергия, което си набавяме от хранителните продукти, които консумираме.

Калориите са указани на етикетите на всички хранителни опаковки. Често са в основата на много програми за отслабване, които се фокусират върху постигането на отрицателен енергиен баланс.

Видовете калории

Съществуват два типа калории, които често се объркват – „малка калория“ (cal) и „голяма калория“ (kcal). Термините са използвани взаимнозаменяемо в различни ситуации, което може да предизвика объркване. За да разясним по-добре тази разлика, трябва да разберем следното:

  • Малката калория (cal) е количеството енергия, необходимо за повишаване на температурата на 1 грам вода с 1°C.
  • Голямата калория (kcal) е количеството енергия, необходимо за повишаване на температурата на 1 килограм вода с 1°C. Голямата калория е известна още като килокалория (1 kcal = 1,000 cal).

Калорийното съдържание, което е отразено на етикетите на храните и напитките, е в килокалории (kcal). Това означава, че когато говорим за брой калории, на практика се отнасяме към голямата калория.

Енергия на хранителните вещества

Енергията, която получаваме от храната, се доставя от трите основни хранителни вещества – белтъци, мазнини и въглехидрати. Всяко от тях има различен енергиен еквивалент:

Тези числа ни помагат да разберем колко енергия съдържа храната, която консумираме, и каква роля играе в използването на тази енергия за нашия организъм.

Енергийни потребности

За всеки от нас дневните нужди от калории са различни. Средната дневна енергийна потребност за мъже с умерена физическа активност и нормално тегло е около 2600 kcal, докато за жени тя е около 2000 kcal на ден. 

Всъщност, дневните нужди от калории варират в зависимост от няколко фактора като общото здравословно състояние, физическата активност, пола, теглото, височината, телесната форма и дори физиологичните състояния като бременност и кърмене.

Калории и здраве

Важно е да разберем, че калориите са от съществено значение за здравето ни. Човешкото тяло има нужда от калории, за да оцелее. 

Клетките в нашия организъм изискват енергия, за да функционират правилно. Ако консумираме точно необходимото количество калории всеки ден, вероятно ще имаме здравословен живот. 

Прекомерният или недостатъчният прием на калории може да доведе до различни проблеми със здравето.

Хранителна плътност

Когато разглеждаме калориите, не трябва да се фокусираме само върху количеството, но и върху качеството на храната. Не всички калории са еднакви. 

Храната ни може да съдържа различни хранителни вещества, включително протеини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерали. 

Една калория от здравословна и богата на хранителни вещества храна е по-ценна за нашето здраве, отколкото една калория от нездравословна и високо преработена храна с високо съдържание на добавена захар и наситени мазнини.

калории - хранителна плътност

Празни калории

Терминът „празни калории“ се използва за храни и напитки, които осигуряват енергия, но съдържат малко или никакви хранителни вещества като влакнини, витамини и минерали. 

Това са предимно храни и напитки, които съдържат високо количество на наситени мазнини и добавена захар. Тези празни калории водят до ненужно увеличение на калорийния прием и не предоставят много полезни хранителни вещества.

Примери за източници на празни калории са сладолед, кроасани, бисквитки, торти, газирани и енергийни напитки, подсладени сокове, алкохолни напитки, особено като сладки коктейли и ликьори, бял хляб и бели хлебни изделия и много други. 

Консумацията на тези празни калории може да се избегне или намали чрез включване на свежи, здравословни храни и напитки в нашата диета.

Заключение

Като единица за енергия, калориите са от съществено значение за нашето здраве. Разбирането на правилните дневни нужди от калории и изборът на храна и напитки, които съдържат полезни хранителни вещества, са важни за поддържането на здравословен начин на живот. 

Избягването на празни калории от храни и напитки с високо съдържание на добавена захар и наситени мазнини е също толкова важно. 

Комбинирането на правилна хранителна консумация с редовна физическа активност е ключът за постигане и поддържане на оптимално здраве и телесно тегло.

Забележка: Тази статия предоставя информация с образователна цел. Винаги се консултирайте с медицински специалист преди да направите резки промени в хранителния си режим.

Направете първи стъпки към по-добро здраве

Още от Блога