Може ли червеното месо да увеличи рискът от диабет тип 2?

Празниците дойдоха и си отидоха, оставяйки след себе си не само хубави спомени, но и усещането за тежест след традиционното „плюскане“ на свинско и други месни деликатеси. Няма как да не признаем, че червеното месо често е звездата на празничната трапеза. Но докато се наслаждаваме на апетитните пържоли и наденички, трябва да се замислим и за това как този навик влияе на здравето ни.

Учените все по-често изразяват тревога относно редовната и висока консумация на червено месо. Може ли изборът на вида месо да има дълготрайно въздействие върху риска от развитие на диабет тип 2? Оказва се, че въпросът е по-сложен, отколкото изглежда на пръв поглед.

Червеното месо и диабет тип 2: Каква е връзката?

Според д-р Уолтър К. Уилет, професор по епидемиология и хранене в Harvard TH Chan School of Public Health, високата консумация на червено месо (свинско, говеждо, агнешко и др.) е свързана с множество здравословни рискове, включително диабет тип 2, сърдечни заболявания, някои видове рак и обща смъртност. Основните фактори, които допринасят за тези рискове, са наситените мазнини, холестеролът и минималните количества полиненаситени мазнини в червеното месо.

Преработеното червено месо, като бекон, кренвирши и колбаси, допълнително увеличава тези рискове. Анализ на данни от почти два милиона души в 20 държави* (главно в Америка и Европа) установява, че както червеното, така и преработеното месо са свързани с по-висок риск от развитие на диабет тип 2 и смъртност.

*Трябва да се вземе предвид, че са изследвани държави, където храната, особено месото, е лесно достъпна от икономическа гледна точка. Това допринася и до по-голямата вероятност да се прекалява с количеството, както на месото, така и с други „вредни“ храни, които могат да увеличат риска от развитие на диабет тип 2.

Колко червено месо е прекалено много?

Изследвания, проведени в рамките на мащабни мета-анализи, показват следните данни:

  • Преработени месни продукти: Всеки допълнителни 50 грама дневно (около две резена бекон или една малка наденица) увеличават риска от развитие на диабет тип 2 с 15% в следващите 10 години.
  • Непреработено червено месо: Всеки допълнителни 100 грама дневно (малък стек) водят до 10% по-висок риск от заболяването.

Това означава, че намаляването на седмичния прием дори с една порция може да има значителни ползи за здравето. Например, елиминирането на една порция бекон дневно или един бургер седмично може да предотврати стотици хиляди случаи на диабет тип 2 в рамките на десетилетие.

Начини за намаляване на риска

Промяната в начина на хранене може да бъде ключова стъпка към намаляване на риска от диабет тип 2. Не е нужно да се отказвате напълно от месото, но балансираният подход и разумните избори могат да направят голяма разлика. Ето някои практични съвети, които да ви помогнат да намалите риска:

  1. Ограничете консумацията на червено месо

Избирайте нетлъсти меса и отстранявайте видимите мазнини, кожи и сухожилия. Намалете консумацията на червено месо за сметка на бялото месо и рибата. Според Препоръките за здравословно хранене на населението на България над 18 г., общата консумацията на месо трябва да бъде до 3 порции седмично (1 порция = 100 гр.), а на рибата поне 1-2 порции (1 порция = 150-200 гр.).

  1. Избягвайте преработените месни продукти

Преработените меса като салами, наденици и бекон сведете до минимум. Имат високо съдържание на наситени мазнини, холестерол, сол, нитрозамини и други канцерогенни съединения, които се образуват при технологичната им обработка. Поради тази причина увеличават риска и от множество други заболявания, включително рак на дебелото черво и ректума.

  1. Включете повече растителни протеини

Замяната на червеното месо с ядки, бобови растения и соеви продукти може значително да намали риска от диабет тип 2.

  • В проучването на д-р Уолтър К. Уилет се установява, че замяната на една порция червено месо дневно с ядки или бобови растения намалява риска от диабет тип 2 с до 30-41%.
  1. Гответе здравословно

Използвайте растителни масла вместо животински масла и лой при приготвянето на ястията, за да намалите количеството на наситените мазнини. Избирайте методи за термична обработка като варене, печене, задушаване.

  1. Фокусирайте се върху балансирана диета

Не забравяйте да включите в своята диета и пълнозърнести храни, зеленчуци и плодове, мляко и млечни продукти, бобови култури, ядки и семена, яйца и риба. Разнообразието ще ви гарантира, че доставяте на организма си всичко, от което се нуждае.

Заключение

Консумацията на червено месо е част от традицията и вкусовите предпочитания на много хора, но научните доказателства сочат, че умереността е ключът към добро здраве. Малки стъпки като намаляване на порциите, избягване на преработените продукти и преминаване към растителни алтернативи могат да намалят риска от диабет тип 2 и да подобрят общото здраве.

Забележка: Тази статия предоставя информация с образователна цел. Винаги се консултирайте с медицински специалист преди да направите резки промени в хранителния си режим.

Направете първи стъпки към по-добро здраве

Още от Блога